07.03.2022

Hoe kies ik een diamant?

weet jij wat de 4 C’s van een diamant zijn?

De waarde van een diamant hangt af van de zogenaamde 4 C’s. Op basis van deze 4 parameters wordt de prijs van elke steen bepaald. Maar wat zijn deze 4 C’s nu? Wel, deze C’s staan voor:

  • Carat
  • Colour
  • Clarity
  • Cut

Met andere woorden: het gewicht, de kleur van de steen, de zuiverheid en de slijpvorm.

Carat

Het aantal karaat van een steen geeft aan hoeveel de steen weegt. 1ct is gelijk aan 0,20gram.

Colour

De kleur van een diamant wordt aangegeven met een letter. De meest witte kleur start vanaf D. Bij elk stapje verder (E, F, G, … tot Z) wordt de kleur iets meer geel.

Clarity

De zuiverheid geeft aan of er insluitsels te vinden zijn in de steen. LC staat voor loup clear, wat wil zeggen dat er geen enkel insluitsel te vinden is in de steen. De hoeveelheid insluitsels kan effect hebben op de schittering van de steen.

Cut

De steen kan in verschillende vormen geslepen worden: briljant, peer, baguette, emerald, … maar ook de slijpvorm binnen die vormen is belangrijk, vooral de proporties dan. Afhankelijk van hoe de geslepen vlakken tegenover elkaar staan, krijg je meer of minder schitteren en ‘vuur’ in de steen.

Op basis van deze 4 parameters wordt de prijs van een diamant dus bepaald, en zo kan je ook zelf bepalen wat je belangrijk vindt. Je kan bijvoorbeeld voor ongeveer dezelfde prijs eerder voor een grote steen van mindere kwaliteit gaan, of juist voor een kleinere steen van topkwaliteit.

Je kan je best laten begeleiden bij het uitkiezen van een steen door iemand die er iets van kent, en die je natuurlijk ook vertrouwt. Diamanten zijn iets magisch. Ik vind het idee dat je zoiets prachtig kan dragen, iets dat op z’n minst 900 miljoen jaar geleden gevormd is: diamonds are forever… and a girl’s best friend 😉 …